woensdag 3 april 2013

Dag & nachtcreme


Dag en nachtcrème is ontzettend goed en belangrijk voor je huid. Waarom? Hoe deden ze dit vroeger dan? Hadden ze toen ook al cremetjes voor allerlei soorten huidtypes? 
Verrassend genoeg is het antwoord op deze vraag: Ja! Onderzoek wijst uit dat de oude Egyptenaren vroeger al veel gebruik maakten van allerlei mengsels van kruiden omdat dit een helende en verzorgende werking zou hebben. Iedere dag krijgt je huid van alles te verduren, zon, milieuvervuiling, wind, hitte, kou etc. Een dagcrème zorgt ervoor dat je je huid hiertegen beschermt, sommige crèmes bevatten zelfs bestanddelen die ervoor zorgen dat je huid jonger blijft. 
Een dagcrème hydrateert je huid, wat betekent dit? Het helpt je vochtgehalte op peil te houden, waardoor je huid minder snel droog wordt en je minder snel velletjes op je gezicht krijgt. (dit heb ik weleens gehad, en believe me dit is niet fijn.) Hydrateren is dubbel zo belangrijk omdat dit ook voorkomt dat je rimpels krijgt. Rimpels ontstaan namelijk door een tekort aan vocht in je huid, door dagcrème te smeren wordt dit weer in balans gebracht waardoor de kans op rimpels aanzienlijk kleiner is. Dagcrème breng je als eerste aan als je, je 's ochtends gaat opmaken. Daarna kun je alles aanbrengen, primer, foundation en eventueel blush en poeder. Laat de crème wel goed intrekken!

UV straling (zonstraling), is erg schadelijk voor de huid en dus belangrijk dat je, je hiertegen beschermt. Dit kun je doen door een speciale dagcrème te gebruiken waar UV filter in zit, dit staat meestal op de verpakking van de crème.


Er zijn natuurlijk meerdere huidtypes, en voor elk huidtype is er een crème  Ik neem je even snel mee door de huidtypes en welke crème hier het beste bij past.

Normale huid
De normale huid heeft geen specifieke zorg qua crème nodig, een crème die niet te vet is maar ook niet te snel in de huid trekt is hierbij voldoende.

Droge huid

Een droge huid heeft een wat lager vochtgehalte dan andere huidtypen en heeft dus extra aandacht nodig. Ikzelf heb in de winter (net als de meeste mensen gok ik) een wat drogere huid. Als het écht heel koud is, krijg ik allemaal schilfers op mijn gezicht. Dit komt omdat de kou het vocht uit je huid trekt. Wat voor crème heb je hiervoor nodig? Juist! Een vette crème, niet té vet maar vet genoeg om het vochtgehalte weer in balans te krijgen. Soms is mijn huid zo droog dat ik er een klein likje vaseline crème opdoe. Dit doe ik meestal 's avonds voordat ik naar bed ga, zodat het goed in kan trekken. Dan is mijn huid voor eventjes weer gered!

Vette huid

Een vette huid heeft overactieve talgproducerende klieren waardoor je huid gaat glimmen en wat glad aanvoelt. Daarnaast zijn de poriën vergroot en goed te zien op je huid. Een crème voor de vette huid is een crème die snel in je huid trekt (dus geen vette crème anders ga je het 'vet' alleen maar over je huid verspreiden) en de huid matteert. Dit wil zeggen dat er een laagje over je huid heen komt die de vettige glans wat minder zichtbaar maakt.

Rijpere huid

Een rijpere huid heeft wat extra hydratatie nodig, dus een hydraterende dagcrème is hiervoor erg geschikt. Er zijn ook speciale crèmes waar nog meer extra's inzit zodat eventuele rimpels aangepakt worden. 


                                                     Nachtcrème

Nachtcrème, zoals de naam al zegt breng je dit aan als je naar bed gaat. Nadat je, je gezicht hebt gereinigd smeer je wat nachtcrème op je gezicht. Er zijn drie verschillende soorten nachtcrèmes:  • Regenerende crèmes, zorgen ervoor dat de celproductie versneld wordt. 
  • Herstellende crèmes  verzorgen je huid nadat deze is 'beschadigd' door de invloeden van buitenaf.
  • Antirimpel crèmes, maken de huid glad en gaan rimpels tegen.

Alle nachtcrèmes hebben één ding gemeen: hydratatie. Alle nachtcrèmes zorgen ervoor dat het vocht in je huid weer aangevuld wordt. 
De huidcellen vernieuwen 's nachts, daarom moet de crème voordat je naar bed gaat aangebracht worden zodat het de tijd heeft om zijn werk te doen. 

Gebruik dus zeker dag en nachtcrème om je huid een extra duwtje te geven. Nog even als laatste: gebruik nooit bodylotion als gezichtscrème. Hierin zitten niet dezelfde ingrediënten als in gezichtscrèmes en dient dus echt alleen voor je lichaam gebruikt te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!