woensdag 23 oktober 2013

Het verboden Sinterklaasfeest

Jullie zullen het vast allemaal hebben meegekregen: er heerst al een paar dagen de vraag of Zwarte Piet niet ontzettend racistisch is. Je zult je misschien afvragen waarom ik het hier over heb op mijn blog. Dan is het antwoord simpel: Sinterklaas is een Nederlands feest en ik vind het te bizar voor woorden dat een of andere onderzoekster van de VN hier probeert aan te komen en nog veel erger, het wil verbieden.


Tientallen mensen komen ineens met het verhaal dat ze Zwarte Piet racistisch vinden en het aandoet alsof de 'zwarte' mensen in onze maatschappij minderwaardig en tweederangs burger zijn. Ben ik de enige die gewoon echt niet snapt waar dit vandaan komt? Oké, de discussie woedt al jaren maar het komt nu ineens tot een uitbarsting die ik niet begrijp. Op televisie kom je mensen tegen die helemaal los gaan over het feit dat het terug doet denken aan de slavernij. Eh, nou volgens mij waren/zijn de Pieten geen slaafjes maar hulpjes. Lijkt me niet zo erg?


Voor de mensen die niet helemaal weten hoe de vork in de steel zit wat betreft het Sinterklaasfeest, dan volgt hier wat uitleg en een stukje geschiedenis. Puur omdat ik wil laten zien dat er niets maar dan ook niets racistisch is aan dit feest maar dat het een stuk cultuur is waar anderen gewoon vanaf moeten blijven.

De échte Sint-Nicolaas is geboren in Turkije waar hij bisschop werd. Uiteindelijk werd hij beschermheilige voor kinderen, er bestaan verschillende legendes over het verhaal hóe hij beschermheilige werd. Het verhaal is simpelweg dat hij kinderen van 5 tot 28 december van voedsel en geschenken voorzag en ze op 6 december een vrije dag van school hadden. De traditie werd voorgezet na de dood van Sint-Nicolaas, bijvoorbeeld in de Utrechtse Nicolaaskerk waar vanaf 1427 kinderen hun schoentjes in de kerk konden neerzetten waarna er geld in de kinderschoentjes werd gedaan. 
In Nederland word al vanaf de 15e eeuw de schoen gezet. Tegenwoordig is het Sinterklaasfeest een familiefeest en zetten kinderen hun schoen klaar vanaf het moment dat Sinterklaas in het land aankomt. Traditioneel wordt de schoen bij de schoorsteen gezet omdat Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten via het dak en de schoorsteen naar binnen komen. En niet te vergeten al het lekkers wat erbij hoort! Pepernoten, chocoladeletters, taaitaai popjes, kruidnoten, speculaas, marsepein, schuimpjes .. hmm. 


Ik geloof dat ik wel een beetje heb laten merken welke kant dit artikel op gaat. Een paar dagen lang zit ik me al te verbazen over de berichten op NU.nl dat er daadwerkelijk onderzoeken worden gedaan naar de Zwarte Piet. En nu is er dan ene Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker van de Verenigde Naties, die vind dat we het hele Sinterklaasfeest af moeten schaffen omdat het ronduit beledigend is. Mevrouw Shepherd deed één uitspraak waar ik boos van word en tegelijkertijd om moet lachen: 'Wat is er mis met één Sinterklaas, waarom moeten jullie er twee hebben?'.  Ahum, ja hoor .. de Kerstman is inderdaad precies hetzelfde. Maar nee is goed, dan schaffen we gewoon alle feesten af. Ik mag echt hopen dat onze Premier Rutten hier toch niet serieus op in gaat. Nu vind ik sowieso dat we stom zijn met z'n allen en hier veel te serieus over in discussie gaan. Mensen kom op, Sinterklaas is al duizenden jaren traditie en wordt ieder jaar met veel plezier door zoveel mensen gevierd. Laten we hier alsjeblieft niet moeilijk over gaan doen.  
Het hoort bij Nederland, bij mijn jeugd en bij miljoenen andere mensen. Hier hoor je niet aan te komen en het zeker niet te gaan verbieden!

Wat vinden jullie van dit onderwerp, en wat is jouw mening over het feest en over het idee om het te verbieden?
2 opmerkingen:

 1. Ik negeer het compleet- vind het inderdaad ook de meest absurde en belachelijke nieuwkomer die ik heb gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pff ik kan er niks meer overhoren, waar mensen zie al niet druk om maken he? Net zoals Laura negeer ik het ook.

  Ik heb een leuke giveaway op mijn blog zou leuk zijn als je meedoet :)

  XxX
  http://fabulousstylews.blogspot.nl/2013/10/giveaway-webshop-sibin.html

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!