donderdag 24 oktober 2013

Let's have some coffee, met de IKEA melkschuimer


Een jaar geleden stond ik heel professioneel achter een 'Mastrena' in de Starbucks op Den Haag Centraal Latte's, Cappuccino's, Espresso's, Latte Macchiato's, Caffé Mocha's e.c. te maken. Super gaaf was dat en ik was helemaal gek op de cappuccino's die mijn collega's voor me maakten. Mijn vaste recept was altijd: 'Extra Dry Cappuccino.' Dat betekend, extra lang geschuimd. Nu heb ik thuis natuurlijk niet zo'n geniaal apparaat staan maar ik heb wel hét geheim ontdekt om toch zo'n overheerlijk cappuccino met een dikke schuimlaag te maken. 


Say hello to the IKEA melkschuimer. Ik had hier wat over gelezen op internet en dacht: 'Ach proberen kan nooit kwaad.' Dus daar gingen mijn vriend en ik, in de auto op zoek naar dé melkschuimer. Het ding was alleen zo klein dat we er anderhalf uur naar hebben lopen zoeken ongeveer. 


Ook namen we meteen een melk kannetje mee (in professionele termen een 'pitcher') om de melk in op te schuimen.


Wat heb je nodig om dé perfecte, schuimende, dikke, overheerlijke, super fantastische, spectaculaire, geweldige cappuccino schuimlaag te maken?

- Een melk kannetje: €4,99
- IKEA melkschuimer: €0,99
- 2 AA batterijen: €2,50


De melkschuimer ziet er echt .. eh ja .. IKEA uit. Eerlijk? Ik had in het begin mijn twijfels of dit kleine apparaatje ervoor zou kunnen zorgen dat ik van een lekkere cappuccino kon gaan genieten.
Ben ik de enige die het heel irritant, hatelijk en vervelend vind dat je nog batterijen in een net gekocht apparaat moet doen? Ergens begrijpelijk maar serieus ik heb nooit batterijen in huis. En laten we die dan nu net nodig hebben. Enfin, nadat ik de batterijen ergens vandaan heb geplukt kunnen we beginnen!

De melkschuimer heeft een soort wieltje met een soort veertje eromheen. Moet dit je melk schuimig maken? The answer is .. YES!


Oké, men neme het melk kannetje en de melkschuimer. 


Pak een pannetje, in dit geval neem ik een steelpan en giet hier wat melk in. Heel belangrijk trouwens: gebruik volle melk! Serieus, als 'oude barista' kan ik je vertellen dat dit 100x beter en mooier schuimt als halfvolle melk. De hoeveelheid doe ik altijd een beetje op gevoel, heb je een maatbekertje of weet je precies hoeveel je moet gebruiken? Prima, dan doe je het zo! Overigens kun je ook de melk wel in het melk kannetje in de magnetron doen alleen word 'ie hier niet zo mooi van en ik vind het gewoon praktischer om het zo te doen.


Breng de melk niet aan de kook maar zorg wel dat het goed heet wordt. Giet het daarna over in het melk kannetje. 


Pak de melkschuimer, zet deze in het kannetje en zet hem vervolgens aan. Beweeg de schuimer wat heen en weer en breng hem dan steeds een stukje omhoog. Je merkt vanzelf wanneer er meer schuim op komt. Gewoon een kwestie van kijken. Zet de schuimer af en toe ook even uit en sla het kannetje dan even hard met de bodem op het aanrecht. Zo 'sla' je als het ware de bellen uit de melk en kun je meteen goed zien hoe schuimig de melk al is.


Ondertussen zet je alvast koffie. Wij gebruiken wat sterkere koffie, eigenlijk is het 't beste om espresso te gebruiken, maar je kunt iedere koffie nemen die je lekker vind. Schenk je kopje niet helemaal vol.


Tadaaaaá, schuim!


Schenk de melk op de koffie en schud het schuim uit het kannetje.
And that's how it's done! 


Hoe makkelijk is dit dan? En dat voor zo weinig geld, ik en mijn vriend zijn gewoon helemaal overdonderd door wat deze melkschuimer doet. Zo'n goede cappuccino maakte ik bij Starbucks nog niet eens. Het is maar net wat je lekker vind natuurlijk, als je niet van teveel schuim houd dan gebruik je de schuimer wat minder lang. 

De IKEA melkschuimer is dus te koop bij de IKEA filialen en kost €0,99.
5 opmerkingen:

 1. Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga de melkschuimer ook maar eens kopen, zo te zien heb je er wel veel plezier van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er echt lekker uit :-) En professioneel, hehe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou van een lekker grote schuimkop. Bedankt voor de Tip :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik krijg de batterijen er niet in!?

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!