dinsdag 26 november 2013

Ziek, wat te doen?


Aan ziek zijn hebben we allemaal een hekel toch? Ja oké, we vinden het wel eens een keertje fijn om een dagje thuis te blijven, lekker op de bank te liggen, te slapen, verwent te worden door degene die je dan verzorgt, films te kijken, oneindig lang op blogs/webshops te kijken of te lezen maar ook hier ben je wel een keertje klaar mee. De R zit alweer 'n tijdje in de maand dus dat betekend dat de griep en verkoudheid ons weer volop willen aanvallen. Ik heb een aantal tips waardoor je je sneller beter voelt!


Ik heb een hekel aan ziek zijn. Vroeger vond ik het ergens wel lekker. Heerlijk in je warme bed of op de bank met een dikke deken en mijn moeder die de hele dag voor me zorgde en me kopjes thee en crackertjes bracht. Tegenwoordig vind ik er niks meer aan en vind het alleen maar vervelend om de hele dag te liggen, niks te doen en niet te kunnen werken. Wat eten betreft was het enige wat ik lustte waren cream crackertjes met een laagje frambozenjam en ik dronk de hele dag door thee. Waarom? Tsja, omdat mijn moeder dat zei haha. Als ik heel erg verkouden was zette mijn moeder altijd een gepelde ui naast mijn bed, dit zou je neus open moeten houden. Helaas werkte dit bij mij nooit. Hieronder een paar tips om je griep of verkoudheid sneller de baas te worden.


Pijnstillers
Wat mensen snel roepen is: 'Paracetamol, Ibuprofen!'. Klopt het kan helpen maar dit komt omdat het puur en alleen de koorts onderdrukt maar het zorgt er niet voor dat het helemaal verdwijnt. Ik neem eigenlijk alleen paracetamol voordat ik ga slapen en overdag als ik hele erge hoofdpijn heb. 


Slapen
Als er een ding is wat gegarandeerd helpt is het wel: slapen. Dit wordt altijd aangeraden als je ziek bent of je niet lekker voelt. Je weerstand heeft dan de meeste tijd om goed te gaan functioneren waardoor je je sneller fit voelt.


Dik & warm aankleden
Dit is iets waar mijn vriend een tijdje geleden mee kwam toen ik ziek was. Ik woonde nog thuis en werd toen zo ontzettend ziek. Hij vertelde me toen dat ik moest gaan slapen met een shirt, een trui en een vest aan. Ik heb altijd een groot, lomp, roze vest aan de kapstok hangen en die doe ik altijd aan als ik het koud heb. Niet echt fashionable maar hij is o zo warm. Enfin, ik volgde het advies van mijn vriend op en heb die nacht ontzettend liggen zweten. Vies zou je denken maar eigenlijk is dit hartstikke goed. Zo zweet je al die bacteriën en viezigheid uit je lichaam. Dus kleed je warm aan, overdreven warm zelfs want het helpt echt!


Drinken
Deze zullen deze meesten van jullie wel weten. Vocht binnen krijgen is heel erg belangrijk als je ziek bent. Door veel te drinken scheid je sneller alle afvalstoffen af en plas je deze ook eerder en meer uit. Van mijzelf ben ik niet zo'n drinker maar als ik ziek ben drink ik vooral heel erg veel thee en water. Misschien niet echt heel lekker, maar toch iets wat goed werkt!


Stomen
Ik hoor verschillende verhalen over stomen. Goed of niet goed? Anyways, bij mij werkt het in geval van zware verkoudheid super goed. Ik raad je aan om wel iets in het hete water te doen, een tablet of druppeltjes. Stoom tabletjes kun je gewoon bij de drogist kopen net als bijvoorbeeld tea tree druppeltjes. Kook wat water en giet dit in een teiltje, ga hier vervolgens met je hoofd overheen hangen en sla een handdoek over je hoofd. Zorg dat de bak met water helemaal afgesloten is en er geen lucht kan ontsnappen. Doe de handdoek natuurlijk wel even opzij als je geen lucht meer krijgt of het echt te heet word. De stoom van het hete water zorgt ervoor dat al je klieren open gaan staan en het slijm wat vastzit in je neus los komt. Snuit na het stomen je neus een paar keer goed. Dan ben je in ieder geval wat slijm kwijt!


VICKS Vaporub 
Bij verkoudheid gebruik ik de VICKS Vaporub. Dit is een soort verkoelende gel met menthol wat je op je borstkas (bij je luchtwegen) smeert. Door dit met masserende bewegingen aan te brengen wordt de gel vanzelf wat warmer. Hierdoor kun je makkelijker ademhalen en maakt het je luchtwegen vrij. Fijn spul!


Honing
Honing is écht mijn redder in nood bij keelpijn. Bij ieder kopje thee wat ik drink doe ik 2 flinke scheppen honing. Heeeeeerlijk voor een zeer keeltje. 


Hoestsiroop 
Hoestsiroop. Ik probeer het niet meteen te nemen, vandaar dat ik altijd begin met honing in de thee. Mocht mijn verkoudheid nu echt zo erg worden dat honing niet meer helpt dan grijp ik naar de Tijm siroop. Vroeger kreeg ik altijd al Tijm siroop van mijn moeder en ik vond het zo lekker. Altijd goed!


Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben gehad & jullie de griep en verkoudheid weten te vermijden. Heb je zelf nog een handige tip? Deel ze dan gerust bij de comments!
2 opmerkingen:

  1. Handige tips! Ik ben op dit moment weer eens verkouden, pff. Heb er een hekel aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handig artikel dit. Ben vanochtend weer eens met keelpijn opgestaan, meh!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!