maandag 3 maart 2014

De nieuwe 'ontbijt-hype': havermout

Havermout is hot! Steeds vaker zie je recepten of foto's voorbij komen van mensen die helemaal gek zijn op havermout. Het is gezond, je kunt er veel mee variëren en het zorgt ervoor dat je de dag goed en met een gevulde maag kan beginnen. Ik was erg nieuwsgierig naar wat het nu eigenlijk is, waarom het zo goed voor je is en wat voor lekkere recepten er zijn met dit 'graangoedje'.


Havermout heeft toch een beetje een oubollig en duf imago. Mensen aten vroeger niets anders voor 't ontbijt. Even is het 'uit' geweest maar nu is het weer helemaal terug van weggeweest! Het is een gezond en voedzaam ontbijt. Maar waarom eigenlijk?


Sinds het succes van het boek 'De Voedselzandloper' is havermout populairder dan ooit. Als pap, in een smoothie, in koekjes, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er havermout voor gebruiken. Hieronder even in het kort, zeven redenen om havermout te eten:

1. Het zorgt voor een langer verzadigd gevoel
2. Havermout is glutenvrij (voor mensen met een glutenallergie ideaal, aangezien in de meeste ontbijtproducten wel gluten zitten)
3. Het cholesterolgehalte wordt verlaagd
4. Er zitten weinig calorieën in wat weer erg goed is voor de lijn (altijd fijn)
5. Je kunt er eindeloos mee varieren
6. Havermout bevat een hoop antioxidanten (deze beschermen je lichaam voor invloeden van buitenaf en houden je lichaam gezond)
7. Het is lekker snel klaar te maken


Oké oké, we weten nu dat havermout gezond is maar hoe dan precies? Ten eerste bevat het veel vezels wat goed is voor een goede stofwisseling en werking van je darmen.Vezels vormen namelijk een soort smeermiddel in de darmen waardoor vertering van je voedsel veel gemakkelijk gaat. 

Ben je aan het diëten of wil je gewoon een beetje op je gewicht letten? Dan is havermout als ontbijt een uitstekende optie. In havermout zitten zogenaamde 'langzame' koolhydraten die traag en gelijkmatig in de bloedbaan worden opgenomen. Ook niet onbelangrijk: door het eten van havermout neemt, volgens Amerikaans onderzoek, de kans op bepaalde soorten kanker tot wel 41% af. 

Beauty tip: probeer eens een havermout masker. Klinkt misschien vies maar écht het doet wonderen voor je huid. Meng wat havermout met heet water, en eventueel wat honing, en breng dit aan op je gezicht. Laat dit zo'n 10 tot 15 minuten intrekken en spoel het dan met lauwwarm water af. Hallo, lekker zacht huidje!



Havermout maak je over het algemeen klaar met water of melk. Ook hier kun je dus in wisselen, als je wilt kun je bijvoorbeeld een keer amandelmelk proberen om het wat zoeter te maken. Maar niet alleen met melk kun je variëren, ook met wat je er verder in doet.

- Meng eens wat appel, kaneel en/of rozijnen met je havermout. Dat geeft een extra lekkere bite en de kaneel voegt wat meer smaak toe. 
- Pak een grote reep pure chocolade en rasp er wat van doorheen.
- Houd je van de combinatie pindakaas en banaan? Zoek niet verder, dan is dit de gouden oplossing om je ontbijt nóg lekkerder te maken. Doe wat schijfjes banaan, pindakaas en chocolade in de havermout en klaar is je goddelijke ontbijt!
- Wil je wat crunch? Gebruik dan verschillende soorten noten, vooral amandelen zijn erg lekker.
- Om nog meer vezels toe te voegen zijn pompoenpitten en lijnzaad een goede oplossing.


Ik heb weleens havermout gegeten maar volgens mij had ik het toen verkeerd klaargemaakt, het was veel te dik. Het leek wel alsof ik cement mengsel aan het eten was haha. Nu doe ik er wat meer melk bij en kaneel, heerlijk! Al een aantal jaar heb ik last van moeilijke darmen, hiermee bedoel ik dat als ik niet genoeg vezels eet ik snel last krijg van obstipatie (verstopping in de darmen). Havermout is voor mij dan ook echt een uitkomst. Zo krijg ik, met de vezels van het avondeten erbij opgeteld, genoeg gezonds binnen!


Eten jullie havermout en zo ja wat doe jij er dan meestal door?




1 opmerking:

Bedankt voor je reactie!