zaterdag 29 juni 2013

Zelfbruiners, hoe & wat?


Als de lente eraan komt wordt er vaak één ding meteen uit de kast getrokken: de zelfbruiner. Maar hoe werkt het, wat is het en in wat voor vormen komen ze? 



Zelfbruiners zorgen ervoor dat je het hele jaar door een gezonde en gebruinde teint hebt. Zonnebanken kan natuurlijk ook alleen zijn zelfbruiners iets gezonder en beter voor je huid omdat hier vaak nog voedende bestanddelen inzitten. Maar hoe kan een crème, gel, spray of doekje er nu voor zorgen dat je huid een mooie gebruinde teint krijgt? Zelfbruiners bevatten bijna allemaal hetzelfde bestanddeel namelijk: dihydroxyaceton (DHA). Dit is een stof die een reactie (ook wel oxidatie genoemd) aangaat met de bovenste laag van de opperhuid. Een zelfbruiner stimuleert dus niet de pigmentaanmaak zoals dat wel gebeurd als je gewoon in de zon zit. Het is ook de DHA die zorgt voor het typische geurtje in zelfbruinproducten.

Het allerbelangrijkste als je een zelfbruiner gaat gebruiken is dat je het juiste product voor jou huid kiest. Sommige zelfbruiners vallen veel geler of meer oranje uit dan je eigen huidskleur. En als je iets niet wilt is het met een oranje/gele huid rondlopen! Begin daarom altijd met een lichte kleur en een kleine hoeveelheid. Ga niet gelijk met hele klodders aan de gang maar begin klein. Je kunt het altijd opbouwen. Wijkt de kleur teveel af van je eigen huidskleur? Dan is deze zelfbruiner niet het product voor jou en moet je toch op zoek naar iets anders. Dit is vervelend maar wel nodig om de goede kleur te ontdekken die bij je past. Wil je je hele lichaam en gezicht een lekkere zomerse gloed geven? Dan is het verstandig om voor je gezicht een apart product te gebruiken. Je gezichtskleur verschilt soms nog wat van die van je lichaam. 


Zoals ik al zei komt zelfbruiner in veel soorten en maten maar ook in vormen. Vloeibaar, mousse, crème, gel er is van alles wat en dus genoeg keuze! Behalve de vorm zit er geen verschil in de producten, ze doen vrijwel allemaal hetzelfde. Het is maar net wat je zelf fijner vindt om aan te brengen. Een zelfbruiner blijft ongeveer 3 tot 7 dagen zitten. Daarna vervaagt het met het normale vernieuwingsproces van je huid. Wat je dan kunt doen is eens in de 3 tot 4 dagen de zelfbruiner opnieuw aanbrengen. Vergeet niet om elke keer voordat je het product aanbrengt je huid te scrubben.

Mensen die zelfbruiner gebruiken stellen vaak de vraag: 'Ben ik met zelfbruiner meteen beschermt tegen de zon?'. Het antwoord hierop is: nee! Dit is de meest gemaakte fout, mensen denken dat omdat ze al bruin zijn de zon geen schade kan aanbrengen. Een reeds gebruinde huid is wel iets beter beschermt tegen de zon. De door de huid opgebouwde melanine vormt een soort 'buffer' maar het is toch altijd van belang om jezelf in te smeren als je de zon in gaat. Gebruik gewoon dezelfde zonnebrandcrème als dat je zou gebruiken zonder 'selftan'. 


Make-up als je een zelfbruiner gebruikt. Dit kan natuurlijk gewoon maar je moet er wel rekening houden dat je wat dingen moet aanpassen. De kleur van je foundation bijvoorbeeld. Een tint donkerder is wel aan te raden. Ook kan het zijn dat oogschaduw kleurtjes of een lipstick die je normaal fantastisch staan nu wat minder goed bij je gezichtskleur passen. Wees hierop voorbereid en pas je make-up dus af op je nieuwe teint. 



Oké, alle praktische dingen zijn nu besproken. Nu natuurlijk het belangrijkste gedeelte: hoe breng je zelfbruiner aan? Hiervoor zijn een aantal stappen die je door moet lopen.

Stap 1: Reinigen
Reinig je huid eerst met een mild reinigend product. Zorg ervoor dat er geen make-up resten (als je je gezicht wilt bruinen) meer achterblijven.
Stap 2: Scrubben
Het scrubben van de huid wordt vaak onderschat als het gaat om zelfbruiners. Toch is dit een stap die je absoluut niet moet overslaan. Je huid wordt glad en strak waardoor je een mooie effen teint krijgt. Bovendien blijft een zelfbruiner op een gescrubte huid langer zitten.
Stap 3: Vochtinbrengende crème of lotion
Stap 3 is een stap waar de meningen nogal over verschillen. Sommige experts raden aan je huid in te smeren met een goede crème of lotion omdat de zelfbruiner dan beter zou pakken. Weer andere experts zeggen dat het insmeren van de huid het gebruik van een zelfbruiner zou beinvloeden. En dan heb je nog een groep die zeggen dat je het beste je zelfbruiner met een creme of lotion kunt mengen voor het beste en natuurlijkste resultaat. De meeste veilige manier is dan ook om de dag voordat je de zelfbruiner gaat aanbrengen je huid te scrubben en in te smeren. Dan heeft de crème een hele nacht om in te trekken.
Stap 4: Zelfbruiner aanbrengen
Volg altijd de instructies op die op de verpakking staan. Breng de zelfbruiner met lange halen aan op je huid. Gebruik niet meer dan je nodig hebt! Anders krijg je ongelijke lagen wat voor een minder natuurlijk resultaat zorgt. Je kunt het product gewoon met schone, droge handen aanbrengen maar wat ik altijd makkelijk vindt is om dit met een 'Tanning handschoen' te doen. Deze zorgt ervoor dat je zonder vlekken te krijgen je huid kunt insmeren. Het zorgt er ook voor dat je handen vrij blijven van tanning.

Stap 5: Handen wassen
Als je dus zonder handschoen hebt gewerkt is het zaak om je handen erna goed te wassen. Dit voorkomt dat er tussen je vingers zelfbruiner blijft zitten en je van die lelijke oranje vlekken tussen je handen krijgt.
Stap 6: Wachten
Nadat je de zelfbruiner over je hele lichaam hebt aangebracht is verstandig om minstens anderhalf uur te wachten voordat je je aankleed. Laat het product goed inwerken, anders krijg je oranje vlekken op je witte lakens of blouse. 

Ga lekker aan de gang met zelfbruiner! Niets is leuker dan in de lente al je mooie gebruinde huid te showen! Ik hoop je hiermee een beetje geholpen te hebben. Heb je zelf nog leuke of handige tips als het gaat om zelfbruiner? Deel ze dan bij de comments!





1 opmerking:

Bedankt voor je reactie!