dinsdag 24 december 2013

Kerst ontbijt & diner, inspiratie

Het eten is toch wel een belangrijk onderdeel van de kerst. 'S ochtends begin je met een uitgebreid ontbijt (brunch) en 's avonds schuif je weer aan tafel voor een heerlijk diner met allerlei lekkers. Maar wat kun je zoal eten met kerst? Ik laat je een aantal dingen zien om inspiratie uit op te doen. Oh enneh .. niet kwijlen he?



Ontbijt
Het begint allemaal met het ontbijt. Bij mijn ouders deden we altijd aan een super uitgebreid kerst ontbijt. Dan hadden we altijd van die speciale roomboter broodjes (in de vorm van een kerst ster o.i.d.), beschuit, verschillende soorten paté, gekookte eieren, stol met roomboter, afbakbroodjes en nog veel meer heerlijks. Ergens hoop ik dat we dit jaar nog worden uitgenodigd voor het kerst ontbijt haha. Hierboven zie je dus de kerst broodjes, die mogen echt niet ontbreken bij het ontbijt!


Een heerlijke, frisse fruitsalade. Doe hier alles in wat je lekker vind; bananen, aardbeien, stukjes ananas, mango, blauwe bessen, frambozen noem het maar op. Je kunt het natuurlijk zo eten maar je kunt er ook nog yoghurt of kwark doorheen doen. 


Bij mij mag er geen eitje ontbreken. Ik neem ze meestal gekookt en die lepel ik dan zo uit. Maar een omelet kan natuurlijk ook. 


Wie kan deze heerlijke cinnamon rolls nu niet weerstaan? Gewoon lekker voor on the side. 


Beleg is natuurlijk heel erg belangrijk! Zorg dat je ruime keuze hebt uit beleg, al zijn het hele simpele dingen maar hoe meer keuze hoe leuker en lekkerder het is. 


Cranberry jam! Ik heb het zelf nog nooit gegeten maar rond de kerst is dit iets wat je echt overal bij kunt eten, ook bij warme gerechten. 


Paté. 


Kers diner

Het kerst diner. Hier kijk ik ieder jaar weer naar uit! 1e kerstdag ben ik vaak bij mijn schoonfamilie waar er dan uitgebreid wordt gekookt en 2e kerstdag gaan we altijd gourmetten en steengrillen met de buren. Hierboven zie je een kleine pizza oven. Deze zijn tegenwoordig helemaal hip! Hoe leuk is het om je eigen mini pizza'tjes te maken? Te koop bij Blokker. 


Gourmetten! Dit blijft voor mij het ultieme kerst gevoel. De hele tafel staat vol met lekkere dingetjes waar je zelf uit kunt kiezen. Mmm ...



Voor veel mensen is dit een traditie: gevulde kalkoen. Ik persoonlijk heb er niet zoveel mee, vind het er zielig uitzien haha. Maar met een lekkere vulling en saus kan het volgens mij heerlijk zijn!


Voor de visliefhebbers onder ons: gevulde zalm! Vul dit met dingen die je zelf lekker vind; spinazie, geitenkaas, pijnboompitjes. Je kunt ze oprollen of insnijden en hier de vulling indoen. 



 Pompoentaartje! Dit kun je trouwens ook doen met tomaat. 


 Rollade. Eigenlijk is deze pas helemaal perfect als er een lekkere pepersaus overheen druipt. 


Beef Wellington. Ik maakte deze vroeger heel vaak met mijn moeder (de kleine variant welteverstaan). Maar oh wat ziet dit er lekker uit. Verschillende recepten hiervan kun je vinden op de site van Albert Heijn. 

Oke, ik typ dit om kwart voor 12 's avonds maar ik zou bijna trek in alles krijgen.

Wat eten jullie altijd met de kerst dagen? 




4 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie!