donderdag 30 januari 2014

Is Peter 74.412,- waard?

Vandaag wil ik graag iets onder de aandacht brengen wat je normaal niet zo snel op de site voorbij zal zien komen. Toch wil ik dit nu wel doen omdat het een heel belangrijk onderwerp is voor duizenden mensen in Nederland plus het feit dat dit over mijn schoonfamilie gaat. 


Als eerste zal ik beginnen met een kleine introductie. Peter is de broer van mijn vriend, hij is de oudste van de 5 kinderen, namelijk 28 jaar. Toch heeft hij een mentale leeftijd van zo'n 2 á 3 jaar. Hoe kan dit? Dit komt omdat Peter het Syndroom van Dravet heeft. Dat is een ernstig epilepsiesyndroom bij kinderen wat zich kenmerkt door moeilijk te stoppen epileptische aanvallen en het achteruitgaan van de ontwikkeling. Peter heeft op jonge leeftijd (en nog steeds) te maken gehad met deze aanvallen waardoor zijn ontwikkeling aanzienlijk achteruit is gegaan. 


Peter heeft recht op een PGB. Iedereen die in Nederland intensieve zorg nodig heeft, door beperkingen, gezondheidsproblemen e.d. kan twee dingen doen. Kiezen voor zorg die verleend wordt door een instelling óf een Persoonsgebonden Budget (PGB). Wat een PGB eigenlijk betekend is dat je zelf de verantwoordelijkheid voor de nodige zorg neemt. Voor veel mensen die recht hebben op een Persoonsgebonden Budgeten de mensen in hun omgeving is dit dé uitkomst. Maar het PGB dreigt te maken te krijgen met allerlei bezuinigingen. Er ontstaan verschillende discussies in de samenleving of mensen wel recht hebben op zo'n hoog PGB bedrag. Vaak zien ze niet waar het geld voor gebruikt wordt en vinden het daarom al snel onzin. Mijn vriend zijn andere broer Arjen is Producer/Editor bij VLA Productions en vond het hoog tijd dat mensen met eigen ogen zien waar het geld eigenlijk voor gebruikt wordt, hoe de situatie met Peter is en dat het PGB ontzettend belangrijk is. Niet alleen voor Peter maar ook voor zijn ouders.

Arjen was te gast bij Pauw & Witteman om verdere uitleg te geven over dit onderwerp. Mocht je dit terug willen zien, klik dan hier en spoel even door naar ongeveer 25 minuten. Ook was Arjen samen met Jeroen van Geel op BNR Nieuwsradio om te praten over het project. 


Ik wil jullie vragen om het verhaal van Peter te bekijken en hierna de vraag: 'Is Peter 74.412,- waard?' te beantwoorden. Dit doe je door naar www.hetverhaalvanpeter.nl te gaan.

Het zou heel erg fijn zijn als jullie dit zouden willen doen. Het verhaal van Peter heeft ook een Facebook pagina. Liken dus!

Iedereen alvast heel erg bedankt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!